3 Aralık 2011 Cumartesi

Mavi Anemon Yağı Etkisi

Son zamanlarda çeşitli internet sitelerinde mavi anemon yağının üretilemeyeceğine dair ticari kaygılarla kaleme alınmış yazılarla tüketici yanlış yönlendirilmek istenmektedir.

Mavi Amemon Çiçeği, Ranunculaceae bitki familyasının bir üyesidir. Çok yıllık otsu bitkilerdir. Renkli çiçeklere sahiptir. Bu çiçek gövdeli yaprağa (leaf-stem) sahiptir ve çiçeklerinin ortasında çiçek özü (flower nectar) yer alır. Bu yapraklar ve çiçek özünde uçucu yağ mevcuttur. Dolayısıyla, bu çiçekten yağ alınamayacağını iddia etmek yanlıştır.



Mavi Anemon Çiçeği’nde linalool, fenil-ethanol dahil olmak üzere uçucu özelliği olan 103 farklı aktif madde vardır. Dolayısıyla uçucu yağ elde edilmesi mümkündür. Ayrıca, Ranunculaceae familyasındaki tüm çiçekli bitkiler kokuludur. Bu kokunun da sebebi bitkinin doğal yapısında bulunan uçucu özelliği olan maddelerdir.

Mavi Anemon Çiçeği dar bir alanda değil, İngiltere ve İskoçya başta olmak üzere; Japonya, Brezilya gibi ortalama sıcaklık değerlerine ve yağışa sahip pek çok ülkede sanayi amaçlı yetiştirilmektedir. Ülkemizde de özellikle İzmir, Aydın ve Antalya bölgelerinde doğal olarak bulunmaktadır.

Kaynaklar :
1. American Journal of Botany Vol.91
2. Taxonomy for plants. 15/05/2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder